APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Træn dig 20 år yngre

Træn dig 20 år yngre


På med løbesko og af sted på gåtur eller løbebånd. Fysisk aktivitet lønner sig. Kroppen bliver yngre af det, viser ny dansk forskning.
Cifrene på dåbsattesten kan man ikke løbe fra. Og dog. Et nyt dansk studie har blandt andet ladet en gruppe 80-årige kvinder styrketræne tre gange om ugen i fem måneder.

Og i løbet af den tid kunne man klart registrere, at kvinderne fysisk blev 10-20 år yngre, skriver Fokusmagsinet i dag.
Træning er således aldrig for sent og mottoet bedre sent end aldrig er tilsyneladendehelt på sin plads her.

- Det er jo ikke i sig selv en sygdom at blive gammel, men hvis man sætter sig ned og ingenting laver, så svækkes både muskler og kredsløb, og der kommer hurtigere aldring, end hvis man træner regelmæssigt, forklarer ældreforsker Lis Puggaard til Fokusmagasinet.
Hun er ansvarlig for et stort forskningsprojekt fra Odense Universitet, hvor 1000 ældre i alderen 60 til 95 har deltaget, og det er her, at studiet med de 80-årige kvinder stammer fra. Resultaterne fra hele studiet offentliggøres senere på foråret.
 

På høje tid
Men ifølge de foreløbige resultater falder konditionen med cirka 30 procent og muskelstyrken falder 20 procent fra 20 til 60 års alderen.

- Folk der ikke har været fysisk aktive kan genvinde en stor del af den styrke og kondition, de havde for 10-20 år siden, hvis de begynder at træne. Dette har især betydning, hvis kurven er faldet helt derned, hvor man kan mærke svækkelsen i sin hverdag.

- Hvis man som 80-årig ikke har gjort noget, så er det ved at være på høje tid, hvis man vil bevare sin funktionsevne og være uafhængig. Vores forskning viser heldigvis, at stadig kan nås, forklarer Lis Puggaard til Fokusmagasinet.

Hun siger videre til bladet, at man skal træne en halv time dagligt - moderat træning som at gå, cykle eller løb - hvis man vil nedsætte risikoen for livstilssygdomme som type 2 diabetes og hjerte-kar sygdomme.

- Vil man træne for bevare eller forbedre sin funktionsevne, så man for eksempel ubesværet kan gå på trapper, bære sine indkøb hjem selv, passe have og gøre rent, så skal man arbejde med muskelstyrke, kondition og balance. Så har man god udbytte af styrketræning, forklarer Lis Puggard.




Relaterede sider:

Tilmelding til nyhedsbrev