Alle arbejdspladser skal have en arbejdspladsvurdering (APV). Det er den ny lovgivning er nu et vigtigt redskab til at holde styr på arbejdsmiljøet og arbejde systematisk med det.
Den væsentligste ændring i den nye bekendtgørelse er, at der lægges mere vægt på risikovurdering og opfølgning. Dette betyder, at virksomhederne skal være mere proaktive i deres tilgang til at identificere risici og sikre, at de trufne beslutninger og tiltag faktisk fører til forbedringer i arbejdsmiljøet.
Det ser ud til at den nye lovgivning ønsker at sikre, at APV’en ikke blot er en øvelse i papirarbejde, men en løbende og dynamisk proces, der fører til reel forandring og forbedring af arbejdsmiljøet.
Her er et eksempel på en risikovurdering i arbejdsmiljøet, forklaret meget enkelt men alligevel med et dybere greb, end tidligere:
Forestil dig en produktionsvirksomhed, hvor medarbejderne arbejder med forskellige maskiner.
En del af risikovurderingen kunne være at identificere potentielle farer, som løse ledninger på gulvet, der kan forårsage snubleulykker.
Her er trinene i risikovurderingsprocessen:
En risikovurdering er en systematisk proces, der anvendes til at identificere og vurdere risici, som kan påvirke mennesker, processer, teknologi og miljøet. Her er de grundlæggende elementer i en risikovurdering:
Risikovurderingen skal sikre, at sandsynligheden for ulykker er så lav som muligt, og at arbejdet kan udføres sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Det er vigtigt, at personer, der udfører risikovurderingen, har tilstrækkelig viden og erfaring til at genkende farerne og træffe de nødvendige forholdsregler.