APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Hvad er arbejdsmiljøgruppens opgave?

Hvad er arbejdsmiljøgruppens opgave?


Arbejdsmiljøgruppen skal arbejde for at løse de sikkerheds- og sundhedsmæssige problemer på det område, som gruppen dækker. Arbejdsmiljøgruppen skal løbende iagttage sikkerheden og sundheden for at forhindre, at der opstår problemer.

Hvis virksomheden ikke har et arbejdsmiljøudvalg, skal arbejdsmiljøgruppen desuden varetage arbejdsmiljøudvalgets, funktioner, herunder planlægge, lede og koordinere sikkerheds- og sundhedsarbejdet i virksomheden.

Hvis arbejdslederen og arbejdsmiljørepræsentanten ikke er til stede samtidig, varetager den tilstedeværende arbejdsmiljøgruppens opgaver. Der skal hurtigst muligt gives meddelelse til arbejdslederen eller arbejdsmiljørepræsentanten, hvis der er foretaget foranstaltninger i deres fravær.

Planlægning
Arbejdsmiljøgruppen skal deltage i planlægningen af sikkerheds- og sundhedsarbejdet på gruppens område. Det indebærer, at arbejdsmiljøgruppen skal inddrages ved planlægning af:
  • Ændring i arbejdets organisering
  • Udvidelse eller ombygning af afdelingen
  • Anskaffelse og ændringer af maskiner og tekniske hjælpemidler – herunder indførelse af ny teknologi
  • Indkøb af stoffer og materialer – herunder overvejelser om mulighed for at bruge mindre farlige stoffer.

Når en virksomhed fx skal bygge nye lokaler, skal arbejdsmiljøgruppen inddrages allerede i projekteringsfasen. På den måde kan man undgå, at arbejdsmiljøproblemer, der kunne være forudset og løst i selve byggeriet, skal løses på et senere tidspunkt.

Arbejdsmiljøgruppen skal inddrages ved sikring af, at arbejdsprocesser, arbejdsstedet, tekniske hjælpemidler samt arbejdet med stoffer og materialer tilpasses den enkelte ansatte. Det er vigtigt, at arbejdsmiljøgruppen inddrages ved planlægningen af den enkelte ansattes arbejdsfunktioner.

Kontrol
Arbejdsmiljøgruppen skal kontrollere, at arbejdsforholdene sikkerheds- og sundhedsmæssigt er fuldt forsvarlige. Herunder skal gruppen kontrollere,

  • at arbejdet, arbejdsprocesser og -metoder er tilrettelagt og bliver udført fuldt forsvarligt
  • at stoffer og materialer kun bruges ved arbejdsprocesser og -metoder, der effektivt sikrer de ansatte mod unødige påvirkninger fra støj, støv, stråling og kulde mv.
  • at de ansatte får en effektiv oplæring og instruktion
  • at maskiner, redskaber og andre tekniske hjælpemidler er indrettet og bruges på en sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlig måde.
Arbejdsmiljøgruppen har normalt ingen opsøgende funktion i forhold til arbejde, som udføres i den ansattes hjem, hvis arbejdet kun udføres i begrænset omfang.

Arbejdspladsvurdering
Formålet med at udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV) er at sikre:
  • At virksomhedens sikkerheds- og sundhedsarbejde omfatter alle væsentlige arbejdsmiljøproblemer
  • At virksomheden arbejder systematisk og løbende med at løse problemerne.

Arbejdspladsvurderingens omfang afhænger bl.a. af, hvor kompliceret arbejdsmiljøforholdene er, arbejdets art samt virksomhedens størrelse og organisering.

APV’ens omfang afhænger også af de tekniske hjælpemidler, stoffer og materialer samt arbejdsmetoder og -processer, som virksomheden bruger.

Arbejdsmiljøgruppens medlemmer er nøglepersoner i forhold til arbejdet med arbejdspladsvurderingen.
Arbejdsmiljøgruppen skal inddrages i APV-arbejdet på det område, som gruppen dækker, herunder deltage i:

 

En Arbejdspladsvurdering har 4 faser:

  1. En risikovurdering af virksomhedens arbejdsmiljøproblemer. Risikovurderingen skal foretages på baggrund af en afdækning af virksomhedens arbejdsmiljøforhold.
  2. En inddragelse af virksomhedens sygefravær med henblik på vurdering af, om forhold i virksomhedens arbejdsmiljø kan medvirke til sygefraværet.
  3. En skriftlig handlingsplan til løsning af arbejdsmiljøproblemer, som ikke kan løses umiddelbart. Handlingsplanen skal indeholde en beskrivelse af problemernes art, alvor, omfang og årsager samt oplysninger om hvornår og hvordan problemerne skal løses, herunder hvem der har ansvaret for at gennemføre løsningerne.
  4. En gennemførelse af handlingsplanen og opfølgning på de iværksatte foranstaltninger, herunder opfølgning på om igangsatte løsninger er fyldestgørende og effektive.
Undersøgelser af ulykker og sundhedsskader mm.
Arbejdsmiljøgruppen skal deltage i undersøgelser af ulykker, forgiftninger, sundhedsskader og tilløb hertil samt anmelde dem til arbejdsgiveren eller dennes repræsentant. Det er vigtigt, at arbejdsmiljøgruppen inddrages allerede ved tilløb til arbejdsulykker, så der kan træffes foranstaltninger, inden skaden sker. Når skaden er sket, skal arbejdsmiljøgruppen søge at sikre, at den samme situation ikke opstår igen. Arbejdsmiljøgruppen skal i denne forbindelse have adgang til alt materiale om arbejdsulykker mv.
 

Arbejdsgiveren har det overordnede ansvar for at arbejdsmiljøet er sundt og sikkert,

men AMO har en opgave med løbende at kontrollere, at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige. Kontrollen kan fx ske gennem runderinger, opfølgning på nye arbejdsgange og dialog med de ansatte.

  • Det er arbejdsgiverens ansvar, at de ansatte får tilstrækkelig og hensigtsmæssig oplæring og instruktion, men AMO skal løbende kontrollere, at de ansatte ved, hvordan de skal udføre arbejde på en farefri måde. Det kan fx ske gennem dialog i forbindelse med det daglige arbejde, ved runderinger og opfølgning på nye arbejdsgange.
  • Hvis der sker en arbejdsulykke, skal AMO deltage i undersøgelsen af årsagen til ulykken. Det samme gælder ved tilløb til ulykker, de såkaldte nærved-hændelser.
  • AMO skal også i sit daglige arbejde være med at gennemføre foranstaltninger, der forebygger gentagelse.
  • AMO skal dokumentere deres kontrol og opfølgning på dette område, samt alle arbejdsulykker og nærved-hændelser for at sikre sporbarhed og muliggøre en systematisk tilgang til arbejdsmiljøforbedringer
Beskyttelse af de ansatte
Arbejdsmiljøgruppen skal imødegå risici i forbindelse med de arbejdsmiljøproblemer, der opstår. Hvis risikoen ikke kan forhindres på stedet, skal arbejdsmiljøgruppen indberette problemet til arbejdsgiveren/ arbejdsmiljøudvalgets formand.
Hvis arbejdsmiljøgruppe bliver opmærksom på forhold, der indebærer en overhængende, betydelig fare for de ansattes sikkerhed eller sundhed, skal sarbejdsmiljøgruppe søge at afværge faren og om nødvendigt standse arbejdet.

Hvis arbejdsmiljøgruppe har standset arbejdet, skal det omgående meddeles til arbejdsgiveren med en beskrivelse af årsagen, idet ansvaret for arbejdsmiljøforholdenes lovlighed påhviler arbejdsgiveren. Det er kun i disse situationer, at arbejdsmiljøgruppe kan gå ud over den beslutningskompetence, som gruppen er tillagt af arbejdsgiveren.

Kan den samme arbejdsmiljørepræsentant være være med i flere grupper
  • Nej, en arbejdsmiljørepræsentant kan ikke være med i flere grupper.
  • Grunden til det er, at en arbejdsmiljøgruppes opgaver ligger inden for et fastlagt område i virksomheden.
  • Gruppernes områder kan ikke overlappe hinanden, og samlet set skal de dække hele virksomheden.
  • En arbejdsmiljørepræsentant skal arbejde i den del af virksomheden, som hendes eller hans arbejdsmiljøgruppe dækker.
Arbejdsmiljøgruppen skal deltage i alle aktiviteter om beskyttelse af de ansatte.
  • Det indebærer, at arbejdsmiljøgruppe skal inddrages i alt, hvad der vedrører afdelingens/arbejdsområdets arbejdsmiljøarbejde.
  • En stor del af denne inddragelse sker i et samarbejde med dem, der deltager i arbejdsmiljøarbejdet på virksomheden, og med eksterne arbejdsmiljøaktører.
  • Hvis virksomheden har et arbejdsmiljøudvalg, skal kontakten med eksterne arbejdsmiljøaktører koordineres gennem arbejdsmiljøudvalget.
Arbejdsmiljøgruppe skal påvirke den enkelte ansatte til en adfærd, der fremmer egen og andres sikkerhed og sundhed. Arbejdsmiljøgruppen skal i den forbindelse sørge for, at de ansatte bliver orienteret om de bestemmelser om arbejdsmiljø, der gælder for deres arbejde.



Relaterede sider:

Tilmelding til nyhedsbrev