APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Skal min virksomhed lave en APV?

Skal min virksomhed lave en APV?

Samtlige arbejdsgivere med ansatte omfattet af kravet om at udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering. Når der sker ændringer i virksomheden, skal der laves en ny APV, så eventuelle problemer kan blive taget i opløbet. Senest hvert tredje år skal virksomheden ajourføre sin APV, uanset om der er sket større ændringer eller ej.

Arbejdsgiverens rolle
Arbejdsgiveren skal sørge for at gennemføre en arbejdspladsvurdering, når der sker ændringer i arbejdet, arbejdsmetoderne, arbejdsprocesserne m.v., som kan have betydning for virksomhedens arbejdsmiljø. Arbejdsgiveren skal derudover sørge for, at virksomhedens arbejdsmiljøforhold, herunder om der er arbejdsmiljøproblemer, afdækkes mindst hvert tredje år. Arbejdsgiveren skal sikre sig medarbejderne skal inddrages i processen fra start til slut.

Hvis problemerne er komplicerede, kan virksomheden hente hjælp hos eksterne konsulenter, (f.eks de autoriserede rådgivere). 

Men langt hen ad vejen vil virksomheden være bedst tjent med at foretage sin APV selv, og kun trække på eksterne konsulenter, hvis der mangler ekspertise til noget helt konkret. På den måde bliver viden om problemer og løsningsmuligheder forankret i virksomheden, og ”ejerskabet” til APV bliver, hvor det skal være – nemlig hos virksomhedens egne folk.

Resultatet af APV skal være synligt og til rådighed for virksomhedens ansatte samt  for Arbejdsilsynet.
 

Arbejdsmiljøloven, § 17:

“Hvis arbejdsgiveren ikke selv råder over den nødvendige sagkundskab til at varetage sikkerheds- og sundhedsarbejdet i virksomheden, skal arbejdsgiveren indhente ekstern sagkyndig bistand med henblik på at sikre, at de ansattes arbejdsmiljø til stadighed er fuldt forsvarligt. Beskæftigelsesministeren kan fastsætte nærmere regler herom.”
Du kan finde den fulde tekst og yderligere detaljer i Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 2062 af 16. november 2021.

 

Læs også



Relaterede sider:

Tilmelding til nyhedsbrev