APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Opbevaring af kemikalier

Opbevaring af kemikalier


Kemikalier skal opbevares forsvarligt. Og det vil sige aflåst, med udluftning og hvor der er mulighed for opsamling af spild. Opmærksomheden skal her især rettes på rum, hvor der er mulighed for afløb til dræn, gylletank eller lignende. Husk, at spild ikke kun opstår ved almindelig brug, men også kan forekomme ved større uheld, brand eller lignende. Det er vigtigt at sørge for, at der ikke er mulighed for afløb fra de rum, hvor der opbevares kemikalier.

Kemikalieskab
Et færdigt kemikalieskab kan aflåses. Det har udluftning og hylder eller bund er indrettet til at kunne opsamle spild (med kant på). Det koster ca. 3.000-4.000 kr. og det kan købes hos din lokale smed eller maskinforhandler.


Spildbakke
Har du et godt skab til kemikalier – men der mangler opsamling – så få smeden til at lave en stor spildbakke – og sæt hele skabet op i den.


Container
Har du store mængder kemikalier, der skal opbevares, er det også en mulighed, at få fat i en brugt mini-container. En mini-container er 2x2x1,5 m, med fast bund, og den kan aflåses. Der skal svejses en fast kant på i åbningen, så et eventuelt spild bliver i containeren. Den kan stå lige der, hvor du skal brug dine kemikalier. Pris: Fra 2.800 kr.

 

Andre myndigheder stiller krav om kemikalieskabe

 
Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet stiller normalt krav om ventilerede kemikalieskabe. Det fremgår bl.a. af § 35 i arbejdsministeriet bekendtgørelse om faste arbejdssteders indretning, bekendtgørelse nr. 96 af 13. februar 2001 og § 16 i Beskæftigelsesministeriets bekendtgørelse om arbejdets udførelse, bekendtgørelse nr. 492 af 20. juni 2002 (unødig påvirkning fra stoffer og materialer). Hvis kemikalier opbevares i køleskabe skal disse forsynes med særligt sug, hvis der afgives sundhedsskadelige gasser. Endvidere skal det vurderes om køleskabene skal være eksplosionssikret.

Miljøstyrelsen

Miljøstyrelsen stiller for giftmærkede stoffer krav om aflåselighed og skiltning med advarselstavle, jfr. § 37 i Bekendtgørelsen om klassificering, emballering, mærkning, salg og opbevaring af kemiske stoffer og produkter, bekendtgørelse nr. 329 af 16. maj 2002.


Brandmyndighederne
Brandmyndighederne kræver normalt, at der maksimalt må oplagres 50 oplagsenheder i et laboratorium jfr. punkt 3.3.2 i Tekniske forskrifter for brandfarlige væsker, Statens Brandinspektion, juni 1985.
 

Statens Institut for Strålehygiejne
Statens Institut for Strålehygiejne stiller krav til afskærmning, skiltning, sikring mod tyveri mm. af radioaktive kilder, jfr. kap 6 i Bekendtgørelse om anvendelse af åbne radioaktive kilder på sygehuse, laboratorier m.v., bekendtgørelse nr. 954 af 23. oktober 2000.
 

Lægemiddelstyrelsen
Lægemiddelstyrelsen regulerer lovgivningen om euforiserende stoffer, og der skal tilladelse til at besidde og opbevare disse stoffer, jf. Bekendtgørelse om euforiserende stoffer,Bekendtgørelse nr. 698 af 31. august 1993. Efter bekendtgørelsens § 6 må der ikke opbevares større beholdninger af euforiserende midler end påkrævet, og stofferne skal opbevares i forsvarlig og mærket emballage samt utilgængeligt for uvedkommende personer. Der er pligt til at aflægge regnskab for lagerbeholdninger.
 

 
 



Relaterede sider:

Tilmelding til nyhedsbrev