Selv om den normale arbejdstid i Danmark ofte er 37 timer ugentligt, vil 48 timers reglen være meget interessant.
48 timers reglen stammer som udgangspunkt fra EU's arbejdstidsdirektiv § 4 og medfører, at arbejdstiden over en periode på fire månederhøjst må udgøre 48 timer i gennemsnit pr. uge. Hjemmearbejde tæller ligeledes med i timeantallet.
I dag arbejder over 750.000 danskere mellem 38-48 timer om ugen, og en kvart million arbejder mere end 49 timer om ugen.
EU domstolen har i den omtalte den tyske læge Norbert Jaeger (Jaeger-sagen), slået fast, at selv de timer, hvor læger på vagt sover skal medregnes ved opgørelsen af arbejdstiden. EU-dommen medfører at hvis medarbejderen opholder sig på arbejdspladsen, så skal selv kaffepauser og private gøremål i arbejdstiden medregnes, når arbejdstiden skal gøres op.
Det er virksomhedens ansvar at kontrollere, at 48 timers reglen overholdes.
Kompenserende hvile
EU-Dommen slår også fast, at EU-direktivets bestemmelse om et maksimum på 48 timers ugentlig arbejde i gennemsnit over en normperiode på fire måneder er uden mulighed for fravigelse. Og om muligheden for at nedsætte hviletiden fastslår dommen, at 11 timers hvile i et døgn er en hovedregel, som kun kan fraviges, hvis det er "strengt nødvendigt for at varetage de interesser, som undtagelserne giver adgang til at beskytte", og der skal i så fald gives kompenserende hviletid af samme omfang som nedsættelsen lige efter arbejdet.
Arbejdsgiveren har altså en pligt til at sikre, at overtrædelse af den lovbestemte 48 timers-regel ikke finder sted. Sker dette ikke, er medarbejderen berettiget til en godtgørelse. Uanset at medarbejderen frivilligt har påtaget sig arbejdsopgaverne, vil arbejdsgiveren være ansvarlig, men godtgørelsens størrelse kan lempes.
Arbejdstidsloven er en gennemførelse af EU's arbejdstidsdirektiv. Loven indeholder blandt andet en bestemmelse om, at en person maksimalt må have en ugentlig arbejdstid på gennemsnitlig 48 timer over en periode på fire måneder. Såfremt en arbejdsgiver ikke overholder loven, kan arbejdstageren tilkendes en godtgørelse.