En faglig voldgiftsret består normalt af en jurist, der udpeges af Arbejdsrettens formand, samt fire andre medlemmer, hvoraf to udpeges af lønmodtager og to af arbejdsgiverparten.
500 voldgiftssager opstartes årligt ved de 2 voldgiftsintitutter, mens antallet af ad hoc-sager er ukendt.
Voldgift forudsætter i modsætning til en ordinær domstolsbehandling, at parterne er enige om at lade tvisten afgøre ved voldgift.
Enhver voldgift, der finder sted i Danmark, skal følge reglerne i voldgiftsloven. Voldgiftsloven opstiller regler for, hvornår grundlaget for voldgiften er korrekt, herunder om aftalen om voldgift er tilstrækkelig klar, og om voldgiftskendelsen er gyldig.
En voldgiftsafgørelse er helt basalt set en afgørelse, som træffes efter en proces, som parterne selv har defineret, og hvor afgørelsen afsiges af dommere, som parterne selv har udvalgt.
En voldgiftskendelse kan, modsat domme, ikke ankes og derfor er det vigtigt at alle oplysninger kommer frem under forberedelsen af voldgiftssagen.
Herudover kan det aftales, at voldgiftsagen ikke er offentlig. Derved kan parterne undgå en uønsket opmærksom omkring stridens kerne.