Spørgsmål:
Vi ca 75-80 ansatte i virksomheden (xx) Alle arbejder på kontor, kan vi nøjes med en arbejdsmiljørepræsentant, hvilket vi har valgt at gøre. Arbejdsmiljøorganisationen består herefter af direktøren og undertegnede. Er denne organisation korrekt, og hvem skal deltage på den lovpligtige arbejdsmijøuddannelse.
Svar:
På nogle virksomheder vil det være nok, at der kun etableres en arbejdsmiljøgruppe. I de tilfælde vil arbejdsmiljøgruppen også skulle varetage arbejdsmiljøudvalgets opgaver.
I jeres tilfælde, når i alle er på samme arbejdsplads og er på kontor, så skal I være mindst være 3 personer i Jeres arbejdsmiljøorganisation (AMO).
Arbejdsgiveren eller en repræsentant for denne er formand for arbejdsmiljøudvalget (AMU)
AMO består af personer i virksomheden, som har vigtige nøglefunktioner i forhold til virksomhedens arbejdsmiljø:
En eller flere grupper
AMO’s daglige opgaver skal varetages af en eller flere arbejdsmiljøgrupper. En arbejdsmiljøgruppe består af en udpeget arbejdsleder og en valgt arbejdsmiljørepræsentant.
Hvis der er to eller flere arbejdsmiljøgrupper, skal arbejdsmiljøudvalget (AMU) bestå af:
- 1 arbejdsleder fra den første gruppe
- 1 arbejdsmiljørepræsentant fra den første gruppe
- 1 arbejdsleder fra den anden gruppe
- 1 arbejdsmiljørepræsentant fra den anden gruppe
- 1 Arbejdsgiveren
I alt vil arbejdsmiljøudvalget bestå af 5 personer.
Arbejdsgiveren kan vælge at lade en repræsentant fungere for sig som formand. Denne skal i så fald kunne agere på arbejdsgiverens vegne i spørgsmål om arbejdsmiljø.
Det er arbejdsgiveren, der skal tage initiativet til at oprette AMO. Det vil sige, at arbejdsgiveren skal opfordre til, at arbejdsmiljørepræsentanter bliver valgt, og sørge for, at arbejdsledere bliver udpeget.
Arbejdsgiveren (AG)
Arbejdsgiveren er formand i AMO og har derudover ansvaret for, at virksomheden overholder arbejdsmiljøloven som helhed. Arbejdsgiveren har også ansvaret for, at AMO’s størrelse og rammerne for arbejdet gør det muligt at løse opgaverne på en tilfredsstillende måde.
Som arbejdsgiver skal du sørge for at udpege en eller flere arbejdsledere til at indgå i AMO. Antallet af arbejdsledere i AMO fastsættes i forbindelse med, at arbejdsgiveren, i samarbejde med de ansatte og arbejdsledere, skal fastsætte selve størrelsen af AMO.
Når arbejdsgiveren udpeger arbejdsledere til AMO, skal du sørge for, at arbejdslederen har det fornødne kendskab til den del af virksomheden, som den pågældende skal varetage sine opgaver for.
Arbejdsgiveren kan vælge at lade en repræsentant fungere for sig som formand. Denne skal i så fald kunne agere på arbejdsgiverens vegne i spørgsmål om arbejdsmiljø.
Arbejdsmiljørepræsentanten (AMR)
Arbejdsmiljørepræsentanten er valgt af de ansatte i virksomheden eller i et område af virksomheden til at indgå i arbejdsmiljøorganisationen (AMO). Det er kun ansatte uden ledelsesansvar, som kan deltage i valget af arbejdsmiljørepræsentant.
Arbejdsmiljørepræsentantens rolle er at repræsentere de ansatte i samarbejdet om sikkerhed og sundhed inden for det område, som arbejdsmiljøgruppen dækker. I den forbindelse skal arbejdsmiljørepræsentanten bidrage med viden og erfaringer om de ansattes arbejdsmiljø, herunder være i kontakt med de ansatte. Arbejdsmiljørepræsentanten har også til opgave at bidrage med forslag til forebyggelse af risici i arbejdsmiljøet og løsninger på sikkerheds- og sundhedsmæssige spørgsmål.
Arbejdslederen (AL):
En arbejdsleder defineres i arbejdsmiljøloven som en ansat, hvis arbejde udelukkende eller i det væsentlige består i, på arbejdsgiverens vegne, at lede eller føre tilsyn med arbejdet i en virksomhed eller i en del af virksomheden.
Det er ikke stillingsbetegnelsen som arbejdsleder, der er afgørende for, om denne er arbejdsleder i forhold til arbejdsmiljølovens regler. Det afgøres ved en konkret vurdering af arbejdslederens funktion og opgaver. En arbejdsleder kan således godt selv deltage i det praktiske arbejde i virksomheden, når bare størstedelen af tiden går med at lede eller føre tilsyn med andres arbejde.
Arbejdslederen er udpeget af arbejdsgiveren til at indgå i virksomhedens AMO. Den udpegede arbejdsleder dækker hele virksomheden eller det område, som arbejdsmiljøgruppen dækker.
Derudover gælder det for både arbejdsmiljørepræsentanten og arbejdslederen i AMO, at de skal samarbejde med de øvrige medlemmer af AMO og bidrage til at varetage AMO’s opgaver.
Arbejdsgivere og virksomhedsledere, fx en administrerende direktør, har ikke pligt til at gennemføre arbejdsmiljøuddannelsen, selv om de indgår i AMO. Arbejdsgivere og virksomhedsledere kan dog få et godt samlet overblik over deres ansvar, pligter og opgaver ved at deltage i uddannelsen.
Nærhedsprincip
Det såkaldte nærhedsprincip skal sikre, at AMO altid har nok medlemmer til, at AMO kan løse sine opgaver på en tilfredsstillende måde.
Nærhedsprincippet betyder bl.a., at der skal være et tilstrækkeligt antal medlemmer af AMO til, at ansatte har let ved at få kontakt med deres arbejdsmiljørepræsentant, og til at de ansatte har mulighed for at drøfte arbejdsmiljøforhold med medlemmerne af AMO inden for arbejdstiden – enten personligt eller digitalt.
Er repræsentanten eller de øvrige medlemmer af AMO ikke til stede, skal der være mulighed for, at den ansatte kan aftale et tidspunkt, hvor den ansatte kan drøfte arbejdsmiljøforhold med dem. Drøftelsen behøver ikke at ske samme dag, hvor den ansatte kontakter AMO, men den skal dog kunne finde sted inden for et par dage.
Arbejdsmiljøorganisation i to niveauer (Operativt (Arbejdsmiljøudvalg) og strategisk (Arbejdsmiljøgruppe)
I virksomheder med 35 eller flere ansatte skal der oprettes en AMO i to niveauer med arbejdsmiljøgrupper og arbejdsmiljøudvalg. Det nødvendige antal arbejdsmiljøgrupper skal fastsættes af arbejdsgiveren i samarbejde med de ansatte og arbejdslederne ud fra en vurdering af en række hensyn.
Arbejdsgiveren skal tage initiativ til at oprette AMO. Det betyder, at arbejdsgiveren skal opfordre til, at arbejdsmiljørepræsentanter bliver valgt, og sørge for, at arbejdsledere bliver udpeget. Arbejdsgiveren har flere pligter i forhold til AMO.
Arbejdsmiljøgruppe(r):
AMO’s daglige opgaver skal varetages af en eller flere arbejdsmiljøgrupper.