APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Må jeg optage en samtale med min mobiltelefon

Må jeg optage en samtale med min mobiltelefon

 

Spørgsmål:
Må jeg optage en samtale med min arbejdsgiver på mobiltelefonen? Og kan jeg bruge det.

Svar:
Det korte svar er umiddelbart: ja, så længe man selv deltager i samtalen. Og det er rent faktisk helt lovligt at optage samtaler, uden først at oplyse modparten om at samtalen optages. Det anbefales dog - rent etisk - at man oplyser modparten om at samtalen bliver optaget, og til hvilket formål - men det er altså ikke ulovligt at undlade dette.
 

Har en ansat behov for at sikre bevis for, at hans eller hendes rettigheder bliver krænket på arbejdspladsen, er det i orden at optage samtaler med chefen, uden først at informere om det. Sådan lyder pointen i en principiel dom fra Højesteret fra 2019. 

Landsretsdom omstødt (2018)
Men den afgørelse omstøder Højesteret nu. Godt nok må den ansatte ikke ukritisk optage alt, hvad der foregår på arbejdspladsen. Men er der et konkret formål med optagelsen og en saglig begrundelse og proportionalitet, må ansatte gerne gennemføre optagelser uden først at oplyse om, at båndoptageren kører. 
”Hvis du som medarbejder har en chef, der mobber, chikanerer eller opfører sig upassende, hver gang ingen lytter med, så skal man da kunne optage episoden uden at blive bortvist med tilbagevirkende kraft uden løn".

 

Der er enkelte undtagelser, idét det - også selv om man er part i samtalen - er forbudt at optage et telefonisk retsmøde med mindre Retten, dvs. dommeren, undtagelsesvist tillader dette, jf. retsplejelovens § 32.

Det er desuden for en advokat i strid med god advokatskik, at optage en telefonsamtale, som man selv deltager i, uden på forhånd at gøre opmærksom herpå, og en overtrædelse kan sanktioneres af advokatmyndighederne.

"Kan optagelsen anvendes som bevis og i hvilket omfang er det lovligt at afspille samtalen overfor andre, som ikke selv deltog i denne samtale?"
Det er et meget naturligt spørgsmål - for at have optaget og kunne dokumentere en samtale er én ting, men man skal tænke sig meget godt om, inden man afspiller den igen. Du kan altid afspille udtalelsen overfor din advokat, der har tavshedspligt, og det vil nok være klogt at gøre inden videre udbredelse, hvis indholdet er kontroversielt eller kan indebære en krænkelse af privatlivets fred.

Oplysningerne på denne hjemmeside er ikke og kan ikke erstatte juridisk rådgivning. Vi bestræber os på til enhver tid at holde hjemmesiden opdateret.




Relaterede sider:

Tilmelding til nyhedsbrev