Svaret er klart - nej det må de ikke.
Velfærdsfaciliteter (Bad, toilet mm) for ansatte må normalt ikke stå til rådighed for andre end dem, der er ansat hos den pågældende arbejdsgiver eller på anden måde er beskæftiget på arbejdsstedet.
Der skal være mindst 1 toilet for hver 15 personer.
Der skal indrettes særskilte toiletter for mænd og kvinder, medmindre der er fuld adskillelse fra gulv til loft mellem de enkelte toiletrum og mod forrum, og der ikke er urinal i forrummet.
Hvis der findes 1 urinal for hver 20 mænd, kan antallet af toiletter for mænd sættes til mindst 1 for hver 20.
Arbejdstilsynet kan påbyde, at der indrettes særskilt toilet for ansatte, der udfører arbejde, der er særligt tilsmudsende eller udsætter dem for forurening, som af sundhedsmæssige grunde ikke må spredes.
Adgang fra arbejdsrum til toilet skal ske gennem et forrum. Der må ikke være adgang direkte fra spiserum til forrum. Der skal være håndvask i toiletrummet eller i forrummet.
Gulvarealet i et toiletrum skal være mindst 1 m2 og rumhøjden mindst 2,2 m i gennemsnit.
Skal toilettet benyttes af handicappede arbejdstagere, skal det være indrettet hertil.
Den danske lovgivning er i overensstemmelse med EU direktiv 89/654/EØF af 30. november 1989 om minimumsforskrifter for sikkerhed og sundhed i forbindelse med arbejdsstedet.
Der gælder andre regler fødevarevirksomheder
I fødevarevirksomheder skal der være særskilte toiletter til personale og gæster, fordi der stilles særlige krav til personalets sundhedstilstand. Personale, der behandler fødevarer, må som udgangspunkt ikke bruge virksomhedens gæstetoiletter.
Tilsvarende må gæster ikke bruge personaletoiletter. Hvis et personaletoilet er placeret i forbindelse med et gæstetoilet, skal personaletoilettet være klart adskilt fra gæstetoilettet, så personaletoilettet kun kan benyttes af personalet. Man skal skilte med fx ”Privat” eller ”Personale” og aflåse toilettet.
Der gælder andre regler arbejdspladser med skiftende arbejdssteder, læs mere her