Spørgsmål:
”Den ugentlige arbejdstid kan således være længere i nogle uger, hvis …”. Betyder det at man aldrig må have mere end 48 timer pr. uge? Eller må man gerne – for eksempel nattevagter – arbejde en uge på 74 timer, og så holde fri ugen efter – altså et gennemsnit på 37 timer pr. uge?
Svar:
48 timers reglen, der kommer fra et EU-direktiv, fastslår, at arbejdstiden over en periode på fire måneder højest må udgøre 48 timer i gennemsnit per uge. Den ugentlige arbejdstid kan således være længere i nogle uger, hvis den kompenseres med kortere arbejdstid i andre uger.
Det er den samlede arbejdstid, der tæller med i de 48 timer. Altså både almindelig arbejdstid og eventuelt overarbejde og hjemmearbejde.
Det er din arbejdsgivers ansvar at sikre, at du ikke arbejder for mange timer.
Vi anbefaler derfor, at du er opmærksom på denne grænse, særlig i spidsbelastningsperioder, og du samtidig får registreret hvor mange timer, du reelt arbejder. Det særlige ved denne bestemmelse er, at det faktisk er arbejdsgiverens pligt at sikre sig, at lovens grænse på 48 timer ikke overskrides.
Det ugentlige fridøgn – skal du også huske
Indebærer dit job, at du kan møde på arbejde alle ugens syv dage, har du ret til minimum et fridøgn, 24 timer, som skal placeres i forlængelse af en hvileperiode (11-timersreglen). Fridøgnet skal, så vidt det er muligt, lægges på en søndag