APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Stress-mysteriet skal undersøges

Stress-mysteriet skal undersøges

Der skal luges ud i myterne om behandling af stress. Et nyt projekt skal for første gang undersøge, hvilke metoder der virker, skriver Videnskab.dk.

Hver dag sygemelder 35.000 danskere sig på grund af stress og 10-12 procent af alle erhvervsaktive føler sig dagligt stressede.

Behovet for at behandle stress er altså stort, men der findes ikke nogen dokumentation for, at behandlingen virker. Det skal et nyt forskningsprojekt lave om på.

-Stort set al stressbehandling, der foregår i dag, er udokumenteret. Man bruger typisk psykologsamtaler, men der har ikke været kontrolforsøg. Så vi ved faktisk ikke, om den stressramte også ville få det bedre uden psykologhjælp, siger lederen af projektet, overlæge Bo Netterstrøm fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital, til Videnskab.dk.


Han forventer, at det nye projekt vil vise hvilken metode, der er den mest effektive til stressbehandling og dermed kan reducere sygefraværet i Danmark.
Som en del af undersøgelsen skal forsøgspersonernes hjerterytme også måles. Håbet er at finde et objektivt fysiologisk mål for stress. Sådan et findes nemlig ikke endnu, fortæller Bo Netterstrøm.

Undersøgelsens 280 deltagere, der alle er sygemeldt med stress, bliver inddelt i fire grupper.

Den ene får traditionel behandling med løbende psykologsamtaler i fire måneder. Den anden er en kontrolgruppe, der ikke modtager nogen behandling for deres stress i løbet af de fire måneder.


De to sidste grupper får behandling baseret på erfaringer fra bl.a. Stressklinikken på Hillerød Hospital. Behandlingen består af nærværstræning (mindfulness), kropsbevidsthedsterapi og dialog med arbejdspladsen. Personerne i den ene gruppe indgår desuden i et forløb med gruppeterapi. I den anden får deltagerne individuelle samtaler om stresshåndtering.

En væsentlig del af behandlingen i to af grupperne er, at arbejdspladsen bliver inddraget. Mange ledere er nemlig i tvivl om, hvordan de skal håndtere stressen.

Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital efterlyser stadig mennesker, som er heltids- eller deltidssygemeldte med stress, og som er ansat på en arbejdsplads, skriver Videnskab.dk.



Tilmelding til nyhedsbrev