Tilsidesættelse af 11 timers reglen
Spørgsmål: Må man arbejde mere end 13 timer i træk
Svar:
Det korte svar er nej!
Arbejdstilsynet vil normalt sikre sig, at tillidsrepræsentanten og arbejdsmiljørepræsentanten samt den overenskomstbærende faglige organisation er indforstået, inden der gives dispensation.
Kan dispensationen ikke indhentes i rette tid, kan fravigelse ske uden forudgående tilladelse, men fravigelsen kan kun ske for en enkelt hvileperiode, og fravigelsen skal snarest muligt meddelelses skriftligt til den lokale arbejdstilsynskreds.
Arbejdstiden skal tilrettelægges således
Arbejdstiden skal tilrettelægges således, at de ansatte får en hvileperiode på mindst 11 sammenhængende timer inden for hver periode på 24 timer.
Dispensation for 11 timers reglen
Reglerne om daglig hviletid kan fraviges i tilfælde, hvor naturomstændigheder, ulykker, maskinsammenbrud eller lignende uforudsete begivenheder forstyrrer eller har forstyrret den regelmæssige drift (force majeure). Fravigelsen kan kun ske i nødvendigt omfang, og fravigelsen skal dokumenteres skriftligt.
Adgangen til at fravige 11-timers reglen ved force majeure gælder også for virksomheder, der skal udføre det nødvendige arbejde med reparation m.v. på den virksomhed, som er ramt af driftsforstyrrelsen.
Force majeure skal forstås som en snæver undtagelse fra hovedreglen, idet kun begivenheder, som er uforudsete, kan medføre, at hviletiden kan nedsættes. Fx kan sygdom hos de ansatte normalt ikke betragtes som force majeure.
Hvor mange gange kan man nedsætte hvileperioden til 8 timer
Inden for former for arbejde, som er omfattet af bilaget til bekendtgørelsen, kan den daglige hvileperiode nedsættes til 8 timer, når der gennemføres mødevirksomhed, kulturelle arrangementer og lignende i forbindelse med arbejde, som normalt udføres i dagtimerne, men hvor navnlig kontakten til andre persongrupper gør det hensigtsmæssigt, at dette arbejde lægges i aftentimerne.
Nedsættelsen af hvileperioden kan i sådanne tilfælde højst ske 20 gange i et kalenderår
Arbejdstilsynet kan dispensere fra 11-timers reglen i enkelttilfælde, hvor arbejdets udførelse efter dets art ikke kan opsættes, eller særlige arbejdsformer gør en fravigelse nødvendig. Det er en forudsætning, at arbejdet falder inden for bilagets område.
Dispensationen gives af Arbejdstilsynet.
Arbejdstilsynet vil normalt sikre sig, at tillidsrepræsentanten og den pågældende organisation er indforstået, inden der gives dispensation.
Tilsynsbogen er nu skrottet men dokumentationskravet eksistere stadigvæk. Tilsynsbogen er ophævet 1. januar 2021
Alle virksomheder skulle beskrive hvori den enkelte virksomheds forhold vedrørende hviletid og fridøgn skrives ned.
1. juli 2024 trådte et nyt registreringskrav i kraft på alle danske arbejdspladser. Det betyder, at al arbejdstid skal noteres og registreres
Formålet med lovforslaget er blandt andet at sikre, at regler om maksimal ugentlig arbejdstid overholdes. Mange tidsregistrerer allerede i dag, og med forslaget har den enkelte arbejdsgiver frihed til selv at finde en metode, der passer til den pågældende virksomhed.
Kompenserende hvileperioder