APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Spørgsmål:
Er reglerne om eftersyn af el-værktøj ændret. Vi har tidligere efterset vores værktøj hvert ½ år, men kollegaer fortæller nu, at disse krav er faldet bort.
Svar:
Bestemmelserne i stærkstrømsbekendtgørelsen er ophævet, men elektrisk håndværktøj skal efterses regelmæssigt efter fabrikantens anvisninger for at sikre, at udstyret er i orden. Det krav gælder uanset, at bestemmelserne i stærkstrømsbekendtgørelsen om periodisk el-eftersyn af transportabelt el-håndværktøj er faldet væk.
Det betyder, at der fortsat er krav om regelmæssigt eftersyn af elektrisk håndværktøj efter fabrikantens anvisninger samt krav om, at beskadiget håndværktøj skal tages ud af brug.
Det var indtil den 1. juli 2017 et krav i stærkstrømsbekendtgørelsen, at el-håndværktøj skulle efterses af en sagkyndig med højst seks måneders mellemrum. For nogle typer el-håndværktøj endda oftere. Bestemmelserne i stærkstrømsbekendtgørelsen er ophævet, men bestemmelserne i bekendtgørelsen om anvendelse af tekniske hjælpemidler gælder stadig. Det betyder, at der fortsat er krav om regelmæssigt eftersyn af elektrisk håndværktøj efter fabrikantens anvisninger samt krav om, at beskadiget håndværktøj skal tages ud af brug.
Reglerne indebærer, at håndværktøj, som udsættes for påvirkninger, der kan medføre beskadigelse, og som derfor kan give anledning til farlige situationer, skal efterses regelmæssigt.
Samtidig er det et krav, at medarbejderne skal være instrueret om, at beskadiget håndværktøj, der kan medføre ulykkes- eller sundhedsfare, skal tages helt ud af drift. Værktøjet må først komme tilbage i brug, når det er repareret og efterset af en sagkyndig.
Eksempler på fejl ved el-håndværktøj
Fejl eller mangler ved elektrisk håndværktøj kan fx være:
Manglende aflastning i stikproppen på en forlængerledning eller en forlængerledning i forkert kvalitet.
En rundsav, hvor sikkerhedsskærmen ikke svinger korrekt tilbage eller går stramt.
En kædesav med slap kæde eller sløvt skær.
En defekt sikkerhedsforanstaltning som fx en knækket eller revnet plastafskærmning.
Fejl og mangler kan opstå når som helst. Tjek derfor altid de tekniske hjælpemidler for synlige fejl, inden de tages i brug. Hvis der er fejl eller mangler på udstyret, må det ikke bruges.