Spørgsmål:
Kan du hjælpe mig med følgende spørgsmål. MIne kollegaer og jeg kører på arbejde, og hyppigt skal jeg til en anden lokation, end mit normale arbejde. Vi har også samme problem, når vi rejser til udlandet. Vi har problemer med at finde det svar, som skal bruges, når juraen skal ind over.
Svar:
Den tid, du bruger på daglig transport til og fra dit faste arbejdssted, betragtes som hviletid.
Lovgivning om transporttid/ rejsetid
Bekendtgørelse om hvileperiode og fridøgn jævnfør i § 13
Den tid, der går til daglig transport til og fra arbejdsstedet betragtes som hviletid. Transporten ved rejse til og fra et andet arbejdssted end det faste er også hviletid, medmindre denne rejsetid overstiger den ansattes normale rejsetid.
§ 14. Ved hjemkomsten fra en tjenesterejse til udlandet eller Færøerne og Grønland skal der ydes de ansatte 11 timers sammenhængende hvil regnet fra hjemkomsten, medmindre de ansatte har haft en tilsvarende hvileperiode i det sidste døgn forud for genoptagelsen af sit sædvanlige arbejde.
Stk. 2. Efter en tjenesterejse som nævnt i stk. 1 skal der endvidere ydes de ansatte et erstatningsfridøgn, medmindre de ansatte før eller under rejsen har haft et fridøgn inden for en periode af 7 døgn forud for det første fridøgn efter hjemkomsten.
Rejsetid som arbejdstid.
I et hviletidsregnskab, hvor rejsetid til en pålagt opgave indgår, beregnes udrejse og hjemrejse hver for sig.
Hvis eksempelvis rejsetiden til en pålagt opgave er længere end den normale transporttid, hvorimod hjemrejsen fra opgaven er kortere end den normale transporttid, kan arbejdsgiveren ikke modregne ”underskuddet” fra ”overskuddet” i transporttiden.
"Rejsetid til og fra et andet arbejdssted end det faste betragtes ikke som hvileperiode eller fridøgn i det omfang, den overstiger de ansattes normale rejsetid til arbejdsstedet."
Dette betyder, at rejsetid, der overstiger den normale rejsetid til arbejdsstedet, ikke kan betragtes som hvileperiode eller fridøgn og derfor skal registreres som arbejdstid. Dette gælder for fire modeller, som du kan få et hurtigt overblik over, når du skal registrere din arbejdstid..
Arbejdstidsdirektivet (2003/88/EC) er nu også en af de vigtige pejlemærker, når din rejsetid mm. skal registreres. Direktivet omfatter bestemmelser om tilrettelæggelse af arbejdstiden, herunder minimumshvileperioder, pauser, ugentlig hviletid, maksimal ugentlig arbejdstid og arbejdsrytme.
EU-dommen i sag C-266/14 fastslår, at rejsetid fra hjemmet til den første kunde og fra den sidste kunde til hjemmet skal betragtes som arbejdstid for medarbejdere uden fast arbejdssted. Se billedet nedenfor for en visuel illustration.
Den nye lov om registrering af arbejdstid, baseret på EU-Domstolens dom af 14. maj 2019 i sag C-55/18, kræver, at lønmodtageres daglige arbejdstid måles og registreres. Dette sikrer, at bestemmelser om hviletid og maksimal ugentlig arbejdstid overholdes. Denne lov omfatter også rejsetid, hvilket betyder, at arbejdsgivere skal sikre, at al arbejdstid, herunder rejsetid, registreres præcist.
Hvis arbejdet udgår fra den ansattes hjem, er der ingen normal transporttid. Derfor kan rejsetiden ikke regnes som hviletid.