Arbejdstilsynets interne materiale og spørgsmål til virksomhederne
1. november 2020 trådte en ny bekendtgørelse omhandlende det psykiske arbejdsmiljø i kraft. Det er første gang at Arbejdstilsynet samler de vigtigste regler om psykisk arbejdsmiljø i én bekendtgørelse, sådan som et bredt flertal i Folketinget blev enige om med arbejdsmiljøaftalen fra 2019
Danmark er ét af de første lande i Europa, der får en bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø. Til sammenligning har vi langt over hundrede bekendtgørelser, der konkretiserer det fysiske arbejdsmiljø.
Stor arbejdsmængde og tidspres kan bl.a. medføre stress og udbrændthed. Stress er ikke en sygdom i sig selv, men langvarig stress har ofte alvorlige konsekvenser for den enkeltes helbred, livskvalitet og arbejdspræstationer. Stor arbejdsmængde og tidspres kan især være en belastning, hvis de ansatte har ringe indflydelse og mangler social støtte i arbejdet.
Når I skal vurdere, om stor arbejdsmængde, tidspres og uklare krav er et problem på jeres arbejdsplads, skal I særligt være opmærksomme på:
Sådan arbejder I med at løse problemerne
Tilpas arbejdsmængden og serviceniveauet, så medarbejderne får tid nok til at udføre opgaverne, og så I samtidig opnår den ønskede kvalitet med de medarbejdere, der er til rådighed. Start med at skabe overblik over de krav, der stilles til den enkelte.
Stor arbejdsmængde og tidspres på det danske arbejdsmarked:
Kilde: NFA: Arbejdsmiljø og Helbred 2018
Den nye AT-vejledning om "Stor arbejdsmængde og tidspres" er nu klar til brug.
Til næste år forventes de sidste vejledninger, at være klar: