Danmark er ramt af en stress-epidemi, der bare bliver værre og værre.
Det viser tal over langtidssygemeldinger og erstatninger for tabt arbejdsevne fra Danica Pension og PFA Pension.I 2004 havde 12 procent af alle, der fik tilkendt erstatning for tabt erhvervsevne hos Danica Pension en psykisk lidelse. I dag er tallet fordoblet til 24 procent.
- Det handler først og fremmest om stress og depressioner, siger underdirektør hos Danica Poul Dahlgaard.
Hyppigste årsag blandt kvinder
Hos kvinderne er det 29 procent, der har en psykisk lidelse som årsag, mens det er 20 procent for mændenes vedkommende.
- På den ene side har kvinderne et ønske om at gøre karriere i et hektisk og krævende arbejdsmiljø, men samtidig står de ofte over for en forventning om, at det er kvinden, der skal sørge for de familiære ting, siger Poul Dahlgaard.
Billedet er helt det samme hos PFA Pension. Her er der næsten dobbelt så mange kvinder, der bliver sygemeldt på grund af psykiske lidelser, som mænd.
Fylder mere og mere
Og når man kikker på kategorien "psykiske lidelser", så fylder stress mere og mere i PFA's statistikker.
I 2005 udgjorde "stress" 37 procent af alle psykiske diagnoser. I 2011 er tallet vokset til 52 procent.
I 2001 blev 32 procent af alle offentlige førtidspensioner tilkendt på grund af psykiske lidelser. I 2010 var det tilsvarende tal steget til 51,4 procent, viser tal fra Ankestyrelsen.
Stigning på 57 procent
I alt fik 8812 personer tildelt førtidspension på grund af en psykisk lidelse i 2010. Det er en stigning på 3211 svarende til 57 procent på bare tre år.
Bo Netterstrøm, administrerende overlæge på Arbejdsmedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital, er ikke i tvivl om, at stress er en væsentlig del af forklaringen på stigningen.
- Det passer meget godt sammen med, at andelen af befolkningen, der føler sig alvorligt belastet af stress, er steget med 50 procent gennem de seneste 15 år, siger han